ABN Amro heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 600 miljoen euro.

Afgezien van eenmalige posten is dat bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is het beste resultaat sinds ABN Amro in zijn huidige vorm bestaat.

Ook voor de Nederlandse staat, die ABN op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008 nationaliseerde, rinkelt de kassa. De bank liet vrijdag weten een tussentijds dividend van 350 miljoen euro uit te keren aan zijn enige aandeelhouder. ABN bereidt zich momenteel voor op een terugkeer naar de beurs.

De voorbereidingen voor die beursgang liggen volgens topman Gerrit Zalm op schema. Hij herhaalde dat ABN er klaar voor is, maar wanneer de bank precies terugkeert op het Damrak, is aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Operationeel resultaat

Ook het operationeel resultaat nam toe, met 16 procent tot 879 miljoen euro. De rentebaten zaten eveneens in de lift dankzij hypotheekoversluitingen en een groei van de zakelijke kredietportefeuille. Daar stonden wel hogere kosten voor met name pensioenen tegenover.

Topman Gerrit Zalm zegt dat ABN goed op koers ligt om zijn doelstellingen voor 2017 te halen. Hij wees onder meer op de verbeterde financiële prestaties en de gunstige vooruitzichten voor de Nederlandse economie.

Kapitaaleisen

Net als andere banken zet ABN zich schrap voor strengere kapitaaleisen van toezichthouders. Maar dat is geen reden om de aandeelhouder op dieet te zetten. De bank keert dit jaar 40 procent van de winst uit en voegt 60 procent toe aan de kapitaalreserve. ''Wij kunnen ons dat permitteren'', zegt Zalm.

ABN profiteerde afgelopen kwartaal van de beter draaiende Nederlandse economie. Daardoor hoefde veel minder geld opzij te worden gezet voor eventuele verliezen op leningen. De kredietvoorzieningen waren met 34 miljoen euro zelfs ''uitzonderlijk laag''. Een jaar eerder werd nog het tienvoudige toegevoegd aan de stroppenpot.

Maatgevend voor heel 2015 is het lage bedrag niet, stelt financieel directeur Kees van Dijkhuizen. Eerder genomen voorzieningen zijn niet nodig gebleken en konden worden teruggeboekt. Dat zijn incidentele posten, benadrukt de bestuurder.

Bedrijfskredieten

Het economisch herstel hielp met name de divisie die kredieten verstrekt aan grote zakelijke klanten aan meer winst. Maar ook bij kleinere bedrijven bespeurt ABN tekenen van herstel.

Het aantal kredietaanvragen is voor het eerst in jaren licht gestegen en dankzij het toegenomen vertrouwen in de economie wordt een groter deel gehonoreerd.

ABN zag zowel de rentebaten als de omzet uit dienstverlening toenemen. De totale inkomsten stegen met 11 procent tot 2,1 miljard euro.