Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vraagt opnieuw schuldverlichting voor Griekenland.

Vrijdagavond werden de ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) het eens over een nieuw steunpakket voor het noodlijdende land. Griekenland mag de komende drie jaar 86 miljard euro lenen in ruil voor belastingverhogingen en bezuinigingen.

IMF-directeur Christine Lagarde laat in een verklaring weten blij te zijn met het akkoord, maar waarschuwt dat de Griekse schulden nog altijd onhoudbaar zijn.

Ze denkt dat het land een significante schuldverlichting nodig heeft, "veel meer dan wat er tot nu toe in overweging is genomen". Ze is ervan overtuigd dat het Griekenland niet lukt om op eigen kracht weer financieel gezond te worden.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maakte vrijdagavond tijdens een persconferentie duidelijk dat er geen Griekse schulden worden kwijtgescholden. Maar volgens een correspondent van de Britse nieuwszender BBC willen de ministers in de herfst overwegen of een deel van de Griekse schulden toch afgeschreven kan worden.

Het IMF overweegt om deel te nemen aan het steunprogramma. Onder meer voor Nederland is het cruciaal dat het IMF hierbij betrokken is. Het IMF zal wel pas in oktober bepalen of het 16 miljard euro zal bijdragen aan het programma.

Dossier Griekenland