HOOFDDORP - Postbedrijf TPG schrapt de komende jaren zevenhonderd tot achthonderd banen extra bij het bedrijfsonderdeel Post. De afdelingen sortering, distributie en transport worden samengevoegd. Gedwongen ontslagen sluit het bedrijf niet uit, maar TPG hoopt medewerkers zo te stimuleren dat het niet nodig is. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

De ontslagenronde komt bovenop het eerder aangekondigde proces om 9000 postbodebanen in te ruilen voor ongeveer 21.000 deeltijdpostbezorgers. Volgens de woordvoerder van TPG passen deze maatregelen in een programma met als doel over enkele jaren 370 miljoen euro per jaar minder uit te geven.

TPG ziet al lange tijd dat er minder post verstuurd wordt op de Nederlandse markt. Door de economische neergang doen bedrijven minder reclame de deur uit. Daarbij komt dat de populariteit van internetbankieren het afgelopen jaar een hoge vlucht heeft genomen, waardoor er minder afschriften worden verstuurd. Het bedrijf rekent tot 2010 op een jaarlijkse afname van bestelde brieven en stukken van 2,5 procent.

De veranderingen die TPG donderdag aankondigde hebben niet alleen op de regionale vestigingen betrekking, maar ook op het hoofdkantoor. Het gaat voornamelijk om ondersteunend personeel en lijnmanagers. De hele operatie duurt volgens het bedrijf tot 2008.