De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal gegroeid met 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat meldt het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in een eerste berekening.

Dat is een kleine tegenvaller, economen voorspelden een groei van 0,3 procent. In het eerste kwartaal was er een plus van 0,6 procent. Het is voor het vijfde kwartaal op rij dat de economie groeit.

Volgens het statistiekbureau gaat het wel nog steeds goed met de economie, want de lagere groei is een gevolg van de lagere gasproductie in Groningen. De economie is bijna terug op het niveau van voor de financiële crisis die eind 2008 uitbrak.

Eenmalige klap

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het statistiekbureau, doet deze "eenmalige klap" niets af aan het positieve onderliggende economische beeld. "Het is een eenmalige impact voor 2015. Als de gasproductie na dit jaar op 30 miljard kuub blijft,  heeft dat geen effect meer op de economische groei", zegt Van Mulligen.

Eind juni besloot het kabinet de gaskraan verder terug te draaien waardoor er over heel 2015 30 miljard kuub gas mag worden opgepompt om het risico op aardbevingen in de regio te verminderen. Daardoor werd er minder gas geëxporteerd terwijl de invoer toenam. Het CBS berekende dat dit 0,5 procent economische groei scheelt, dat komt neer op 3,5 miljard euro.

Video: De gaswinning in Groningen in 60 seconden

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen
In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

Animatie door in60seconds

Inhaalslag

Vergeleken met het tweede kwartaal in 2014 groeit de economie met 1,6 procent. De groei wordt vooral gedragen door een hogere export (3,6 procent) en hogere uitgaven van huishoudens (1,4 procent) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat beeld is volgens Van Mulligen vergelijkbaar met het eerste kwartaal toen de investeringen, en dan vooral die in de woningbouw, bijdroegen aan de economische groei.

Van Mulligen: "De woningmarkt is diep weggezakt tijdens de crisis, dus dit is in zekere mate ook een inhaalslag. De bouwproductie was jarenlang historisch laag en zit nog steeds niet op het oude niveau. De groei die we nu zien is mooi, maar heeft nog wel een lange weg te gaan."

Vertrouwen

Consumenten geven meer uit dan een jaar geleden dankzij de aantrekkende woningmarkt en dankzij de aantrekkende arbeidsmarkt. Er werd ook meer uitgegeven aan vervoersmiddelen zoals vrachtauto's en opleggers. Bedrijven en instellingen investeerden meer in machines en installaties, telecommunicatie en software.

Daarnaast groeide het vertrouwen van de consumenten in het tweede kwartaal en stond in juni op het hoogste niveau in bijna acht jaar tijd.

Daar heeft in ieder geval de huidige Griekse crisis niets aan veranderd. "Het consumentenvertrouwen bleef positief. Als je dat vergelijkt met het najaar van 2010, toen we midden in de vorige Griekse crisis zaten, daalde het consumentenvertrouwen in Nederland binnen een paar maanden tijd met 30 punten", zegt Van Mulligen.

Toen brak volgens hem ook in Nederland de paniek uit. "Nu is het vooral het probleem van de Grieken zelf, het raakt ons minder."

Meubels

Er werd door consumenten meer uitgegeven aan meubels en elektrische apparaten. Ook ging er meer geld van consumenten naar gas en voeding.

Ten slotte werd er ook meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met openbaar vervoer, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Diensten zijn goed voor bijna de helft van de binnenlandse consumptiebestedingen. 

Minister Henk Kamp van Economische Zaken stelt dat Nederland een periode van economisch herstel achter zich heeft gelaten en dat er een periode van robuuste groei aan zit te komen.