De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) komen vrijdag in Brussel bijeen om over het derde steunpakket voor Griekenland te praten.

Dat meldt een woordvoerder van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag.

Griekenland en zijn schuldeisers bereikten onlangs een principeakkoord over een derde steunprogramma voor het noodlijdende land. Verwacht wordt dat het Griekse parlement voor vrijdag zijn zegen aan het programma heeft gegeven.

Geeft de Eurogroep akkoord, dan zijn als laatste de nationale parlementen in de andere achttien eurolanden aan de beurt. Zij moeten het licht definitief op groen zetten.

Steunprogamma

Griekenland vroeg begin juli om een 3-jarig steunprogramma van maximaal 86 miljard euro uit het noodfonds ESM. De Europese Commissie, die zelf geen geldschieter is, onderhandelde namens de eurolanden over de voorwaarden voor steun. Ook vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) namen aan de gesprekken deel.

Zonder nieuwe maatregelen zou het begrotingstekort van Griekenland eind dit jaar 1,5 procent bedragen, maar er wordt van Athene verwacht dat het tekort niet meer dan 0,25 procent bedraagt. Vanaf 2016 zou er een overschot moeten worden geboekt: 0,5 procent in 2016, 1,75 procent in 2017 en 3,5 procent in 2018.

Eerste deel

Voor 20 augustus moet een eerste deel van de schuldhulp naar Griekenland zijn overgemaakt. Dan wacht namelijk een aflossing bij de ECB. Nog voordat er geld zal worden overgemaakt zullen nog enkele maatregelen moeten worden genomen.

Onder meer zal de 'solidariteitsbelasting' worden opgetrokken van 4 naar 6 procent voor wie tussen 50.000 en 100.000 euro per jaar verdient. Daarnaast zal de belastingvermindering voor landbouwers die nu brandstofsubsidies krijgen moeten worden geschrapt.