De bewindvoerders bij Imtech zoeken naar ''tijd en ruimte'' om nog binnen de periode van surseance een doorstart te realiseren van de Nederlandse divisies van de technisch dienstverlener.

Dat zegt FNV-bestuurder Jan Meeder dinsdag na afloop van het gesprek dat de vakbonden FNV en CNV hadden met de twee bewindvoerders en Imtech-bestuurder Paul van Gelder.

Volgens Meeder kan door een snelle doorstart werkgelegenheid worden behouden omdat het personeel dan ''een op een'' door een nieuwe eigenaar kan worden overgenomen.

''Bij een faillissement en daarna een doorstart heeft het personeel het nakijken'', aldus de FNV-bestuurder, die de situatie waarin het bedrijf verkeert ''zorgelijk'' noemde.

Kansen

Meeder zei zich niet te willen wagen aan een inschatting van de kansen dat voor de Nederlandse onderdelen van Imtech snel een koper kan worden gevonden. Pon Holdings meldde zich dinsdag als gegadigde voor het onderdeel Imtech Marine. Voor zover bekend hebben zich nog geen andere partijen gemeld om divisies over te nemen.

Triest

"Het is een in- en intrieste dag voor de werknemers. Zij zitten in onzekerheid en weten niet wat er gaat gebeuren", zegt CNV-bestuurder Loes Bezemer-Videler tegen NU.nl. Eerder op dinsdag werd bekend dat Imtech uitstel van betaling heeft aangevraagd.

"Ze maken zich heel erg zorgen. Mensen zijn echt geschrokken, teleurgesteld en zijn heel erg onzeker." De medewerkers hebben veel vragen over het doorbetalen van loon en behoud van hun baan.

"Mensen komen ook al uit een hele onzekere tijd, want het loopt natuurlijk al enige tijd niet goed bij Imtech. Er zijn ook al veel reorganisaties geweest in de afgelopen tijd", meent Bezemer-Videler. "Ze zijn trots op het bedrijf en ze willen niet dat het bedrijf opgesplitst gaat worden, zoals het er nou wel naar uitziet."

Na het gesprek van dinsdagmiddag is er nog niet veel extra informatie. "Heel veel zekerheid hebben wij ook niet kunnen krijgen, maar wel dat zij alles uit de kast aan het trekken zijn om het zo goed mogelijk te laten aflopen. Maar of dat daadwerkelijk het geval zal zijn, dat kunnen zij nog niet aangeven."

Toezegging

De bewindvoerders hebben de toezegging gedaan dat zij uiterlijk begin volgende week weer met de bonden in gesprek gaan. "Het is voor ons wel belangrijk dat zij nogmaals hebben benadrukt dat behoud van werkgelegenheid een belangrijke focus heeft."

De CNV-leden worden ondertussen bij elkaar geroepen om te horen hoe de situatie nu is en juridische vragen te beantwoorden. "We proberen de mensen een stukje rust te geven voor zover dat mogelijk is."

Bij Imtech Nederland werken ongeveer 2.700 mensen, bij het onderdeel Marine & Offshore bijna negenhonderd en bij Infra zo'n duizend.