Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Containerschip  vaart voor de eerste

CPB positiever over groei Nederlandse economie

Het herstel van de Nederlandse economie houdt aan, ondanks de lagere gasproductie, zo voorspelt het Centraal Planbureau (CPB). Het bruto binnenlands product (bbp) groeit in 2016 naar verwachting met 2,4 procent. 
Door NU.nl/ANP

Dat blijkt uit de voorlopige raming (pdf) die het CPB dinsdag heeft gepubliceerd. Deze raming gebruikt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) voor het opstellen van het belastingplan en de rijksbegroting voor het komende jaar.

In juni raamde het planbureau de economische groei in 2016 nog op 2,1 procent. De economische groei voor dit jaar wordt op 2 procent geraamd. Die verwachting blijft daarmee gelijk aan de eerdere raming in juni. 

De voor Nederland belangrijke wereldhandel trekt daarnaast volgend jaar waarschijnlijk flink aan. Die stond in de eerste maanden van 2015 onder druk, met name door tegenvallende handel in Azië en de Verenigde Staten.

Economische groei

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Werkloosheid

De werkloosheid daalt volgend jaar tot 6,7 procent van de beroepsbevolking, of 600.000 mensen, zoals ook al eerder werd voorspeld. De inflatie volgens de standaard die door de Europese Centrale Bank wordt gebruikt (hicp) neemt volgend jaar toe tot 1,1 procent.

Het overheidstekort valt komend jaar met 1,5 procent van het bbp in 2016 wel hoger uit dan eerder gedacht. Eerder werd voorspeld dat het gat op de begroting volgend jaar op 0,8 procent van het bbp zou uitkomen. 

Koopkracht

Werknemers zien hun lonen volgend jaar naar verwachting gemiddeld met 1,4 procent stijgen. De koopkracht neemt mede daardoor met 1,1 procent toe, voorspelt het CPB. 

De koopkracht voor werkende Nederlanders zal volgens het CPB dit jaar met 1,3 procent stijgen, volgend jaar met 2,4 procent. Mensen met een uitkering zijn slechter af. Zij zien hun koopkracht dit jaar naar verwachting met 0,6 procent toenemen, volgend jaar neemt dat zelfs af met 0,3 procent. 

Ook gepensioneerden gaan erop achteruit. Dit jaar blijft hun koopkracht naar verwachting gelijk in vergelijking met vorig jaar. Volgend jaar zien zij hun koopkracht dalen met 1,1 procent, zo voorspelt het CPB.


Lees meer over:

CPB

Aanbevolen artikelen