De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juli minder sterk gegroeid dan in de voorgaande maand. 

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Per saldo werden er vorige maand 215.000 banen gecreëerd in 's werelds grootste economie, exclusief de landbouwsector.

Uit een nieuwe schatting bleek dat er in juni 231.000 arbeidsplaatsen bij kwamen. Dat waren er 8000 meer dan eerder gemeld. Op basis van die eerste raming voorspelden economen voor juli gemiddeld 225.000 nieuwe banen.

De werkloosheid in de VS stabiliseerde zoals verwacht op 5,3 procent. Daarmee bleef de werkloosheid op het laagste peil van de afgelopen zeven jaar.

Banengroei

Participatiegraad 

Die lage werkloosheid is mede een weerspiegeling van de afname van het aantal mensen dat actief zoekt naar een baan. Wie geen werk heeft en er ook niet actief naar zoekt, wordt niet meegeteld in het werkloosheidscijfer.

De participatiegraad, het deel van de beroepsbevolking dat echt deelneemt aan de arbeidsmarkt, bleef vorige maand op het laagste peil sinds 1977.

De gemiddelde werkweek in de VS was vorige maand iets langer dan in juni. Inkomens gingen gemiddeld met 2,1 procent vooruit, wat iets minder was dan economen voorspelden.

De cijfers over de werkgelegenheid en de lonen worden scherp in de gaten gehouden door de Federal Reserve. Die liet de afgelopen tijd herhaaldelijk weten dat de rente in de VS nog dit jaar kan worden verhoogd, als het herstel van de economie overtuigend doorzet.