Kabelfabrikant Smit Draad neemt extra maatregelen om de arbeidsomstandigheden veiliger te maken. 

Het bedrijf uit Nijmegen raakte vorige maand in opspraak wegens de vermeende blootstelling van werknemers aan gevaarlijke stoffen.

De maatregelen staan in een plan van aanpak, dat mede tot stand kwam in samenspraak met de raad van commissarissen en het bestuur van het Italiaanse moederbedrijf IRCE.

Smit Draad schaft onder meer afzuiginstallaties aan om vrijkomende stoffen direct af te voeren, verbetert het ventilatiesysteem en vervangt lakken en oplosmiddelen door stoffen die minder risico opleveren.

De FNV is tevreden over de afgesproken maatregelen. ''Die komen helemaal overeen met de eisen die wij hadden gesteld'', zegt bestuurder Jan de Jong van de vakbond.

Niet meer verantwoordelijk

Algemeen directeur Wim de Vries is niet meer verantwoordelijk voor het gezondheids- en veiligheidsbeleid in de fabriek. Zijn financieel manager heeft die taak gekregen.

De ondernemingsraad van Smit Draad (115 werknemers) zei onlangs het vertrouwen in de algemeen directeur op. Volgens de woordvoerder van het bedrijf blijft De Vries als directeur zijn andere taken gewoon uitoefenen. Vakbondsbestuurder De Jong denkt dat het een kwestie van tijd is dat hij moet opstappen.

Tegen de directie van Smit Draad is door FNV namens zeven zieke werknemers aangifte gedaan bij justitie. Negen medewerkers eisen in een aparte civiele zaak compensatie voor gezondheidsschade als gevolg van de blootstelling.

Het gaat onder meer om ernstige longklachten en neurologische aandoeningen. Deze procedures gaan gewoon door, zei De Jong. Bij de vakbond hebben zich inmiddels nog eens twintig werknemers gemeld met gezondheidsklachten.

De kabels die Smit Draad maakt, worden onder meer gebruikt voor transformatoren in elektriciteitsnetwerken