MILAAN - Alitalia en de Italiaanse vakbonden voor het grondpersoneel zijn het in de nacht van woensdag op donderdag eens geworden over de salarissen voor de komende twee jaar. De noodlijdende luchtvaartmaatschappij gaat nu eerst met de regering praten over haar omstreden plannen om duizenden banen te schrappen. Pas als er een akkoord is over het volledige saneringsplan, zijn de bonden van plan hun leden te raadplegen.

De vakorganisaties hebben hun eis om de inflatie te compenseren in de salarissen voor het grondpersoneel laten varen. In 2004 en 2005 worden de lonen bevroren. Ook stemmen de bonden in met het voorstel van de onderneming om voor 2005 en 2006 geen vakantiegeld uit te keren.

Alitalia verwacht met deze toezeggingen de komende twee jaar 50 miljoen euro te besparen.

Het concern bereikte dinsdag al een akkoord met de belangenorganisaties van de piloten. Zij stemmen ermee in minder vlieguren te maken voor minder salaris. Deze operatie kost 289 piloten hun baan.

De sanering moet Alitalia behoeden voor een bankroet. In de voorgestelde afgeslankte organisatie zou voor bijna een kwart van de 22.000 werknemers geen plaats meer zijn.