Inwoners van Griekenland zijn tijdens de crisis in juli massaal overgestapt op elektronische betaalmiddelen.

Dat blijkt uit cijfers van Visa Europe, dat zo'n 60 procent van de betaaltransacties op Griekse verkooppunten verwerkt. 

Het actieve gebruik van betaalkaarten is in Griekenland in de afgelopen maand meer dan verdubbeld. Er zijn bovendien een half miljoen nieuwe betaalkaarten aangevraagd. De betalingsverwerker verwacht dat de verschuiving in ieder geval voor een deel blijvend is. 

Opvallend

De plotselinge overstap naar elektronisch betalen is volgens Visa opvallend, omdat zo'n transitie normaal zeer geleidelijk verloopt. 

De Grieken hadden echter te maken met een uitzonderlijke situatie. Door het vastlopen van de onderhandelingen tussen Griekenland en de Europese schuldeisers werden er in juli limieten opgelegd aan het betaalverkeer in Griekenland, waardoor er nog maar zestig euro per dag aan cash geld kon worden opgenomen. 

Dagelijkse boodschappen

Het aantal elektronische transacties in verkooppunten steeg na het opleggen van de ristricties met 135 procent. Het gebruik van een betaalpas bij het doen van dagelijkse boodschappen steeg zelfs met 234 procent. Voor gezondheidgerelateerde uitgaven lag dat percentage op 206 procent, voor benzine op 193 procent. 

Piekmomenten in elektronische transacties waren op 4 juli (de dag voor het Griekse referendum), tussen 9 en 11 juli (de dagen in aanloop naar het akkoord) en 14 juli, de dag voor de stemming over het akkoord in het Griekse parlement.