Bij TSN Thuiszorg verliezen 174 mensen hun baan. Het gaat om 140 werknemers in Stadskanaal en 34 werknemers in Kampen.

Dat meldt de organisatie woensdag. TSN Thuiszorg laat weten de ontslagen te betreuren, maar zegt geen andere mogelijkheden te zien.

De gemeente heeft besloten om per 1 juli geen huishoudelijke hulp meer af te nemen bij TSN Thuiszorg, het grootste onderdeel van de thuiszorginstelling. Als gevolg daarvan worden bovenop de ontslagen ook de contracten van achttien werknemers niet verlengd.

In Kampen geldt dezelfde situatie, ook daar neemt de gemeente geen huishoudelijke hulp meer af met baanverlies tot gevolg.

Zion Jongstra, algemeen directeur van TSN Thuiszorg, sluit niet uit dat er in de toekomst meer ontslagen zullen vallen omdat andere gemeenten het voorbeeld van Stadskanaal en Kampen lijken te gaan volgen.  

"Ik hoop van harte dat het hier bij blijft, maar ik vrees het ergste. Onder andere de gemeente Groningen heeft aangegeven om per 1 januari te stoppen met het afnemen van huishoudelijke hulp bij TSN. Als dat gebeurt, kost dat nog eens honderden banen", zegt Jongstra tegen NU.nl.   

Wmo

De gemeenten Stadskanaal en Kampen kiezen ervoor om deze vorm van hulp over te laten aan de particuliere markt. Inwoners die een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunnen uren hulp kopen tegen een eigen bijdrage. 

De kosten die overblijven worden gefinancierd uit de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT), een tijdelijke, financiële regeling van de overheid bedoeld om werkgelegenheid in de thuiszorg te behouden en inwoners de mogelijkheid te bieden uren hulp te kopen.

Gevolgen enorm

"De gevolgen van de gemaakte keuze door de gemeente Stadskanaal om, tegen het advies van Van Rijn (Martin van Rijn, de staatssecretaris van Volksgezondheid, red.), te stoppen met de hulp bij het huishouden en het niet maximaal inzetten van de HHT gelden zijn enorm voor onze cliënten en medewerkers", zegt Jongstra. 

Ook FNV Zorg en Welzijn wijt de ontslagen aan het kabinetsbeleid, maar zegt dat werknemers vooral boos zijn op de werkgever. Die legt de rekening neer bij de zorgverleners en kwetsbare mensen die de zorg nodig hebben, aldus de vakbond. 

In april van dit jaar kondigde de organisatie aan 650 van de 11.000 vaste medewerkers te ontslaan en zijn de salarissen van 4.300 werknemers fors verlaagd.