De groei van de Spaanse economie is vorige maand verder aangetrokken ten opzichte van het stevige tempo dat in juni al werd gerealiseerd. 

Dat stelt onderzoeksbureau Markit woensdag op basis van een eerste schatting.

Volgens Markit zette het economische herstel in de eurozone verder door, maar lag het groeitempo nergens hoger dan in Spanje.

Daar trok de groei weer aan tot ongeveer het niveau van april, toen de sterkste vooruitgang in ruim acht jaar werd geboekt. Onder meer in de Spaanse dienstensector lopen de zaken voorspoedig. Daar steeg de werkgelegenheid in juli in het sterkste tempo sinds 2007.

In de hele eurozone zwakte de economische groei vorige maand licht af. Daarmee blijft de vooruitgang echter nagenoeg op het hoogste niveau van de afgelopen vier jaar.

Eurozone

De eurozone heeft vorige maand laten zien bestand te zijn tegen de onrust rond de crisis in Griekenland, stelde Markit-hoofdeconoom Chris Williamson. De huidige cijfers wijzen volgens hem op een economische groei van 0,4 procent in de muntunie in het tweede kwartaal en een stabilisering van dat tempo in het huidige kwartaal.

''De groei kan op korte termijn versnellen als de Griekse situatie onder controle blijft'', voegde hij daaraan toe. Spanje werd door Williamson bestempeld als de uitblinker in de eurozone, daar wijzen de recente ontwikkelingen op een economische groei van 1 procent. In Duitsland en Italië houdt het herstel aan, terwijl Frankrijk onveranderd enigszins achterblijft.