De vier grootste hulporganisaties in Nederland gaan een kwart tot de helft van hun personeel ontslaan. 

Dit schrijft de Volkskrant woensdag. 

Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, bevestigt tegenover NU.nl dat bij de ontwikkelingsorganisatie 75 van de 325 voltijdsbanen verdwijnen.

Vanaf volgend jaar wordt de structurele steun voor hulporganisaties vanuit de Nederlandse regering met 80 procent gekort. Oxfam Novib krijgt vanaf januari structureel 55 miljoen euro minder geld. Hierdoor houdt Oxfam 15 miljoen euro Nederlandse steun over per jaar. 

Van de 55 miljoen euro werd 5 miljoen besteed in Nederland. 50 miljoen werd gestoken in projecten in het buitenland. 

Bij Cordaid vertrekken er volgen het dagblad 69 van de 250 medewerkers, Hivos moet 50 van de 145 medewerkers ontslaan en bij Icco verdwijnen maar liefst 175 van de 350 personeelsleden. 

Kwaliteit 

Karimi verklaart dat voor Oxfam Novib de maatregel een strop betekent, maar dat de bezuiniging niet onoverkomelijk is. "Het is ontzettend pijnlijk en de gevolgen voor het Nederlandse kantoor zijn groot, maar door kwaliteit hebben we andere relaties opgezet. Het gaat ons niet vernietigen"

Eerdere bezuinigingen, zoals in 2010, heeft de organisaties ook weten te overleven. Door een beroep te doen op andere donoren was het budget binnen drie jaar weer op peil. Onlangs wist Oxfam nog de Zweedse regering en de Europese Unie aan zich te binden. "De bezuiniging zat er al aan te komen en wij zijn niet stil gaan zitten."

De Oxfam-directeur vindt het vooral jammer dat Nederland zijn voortrekkersrol in ontwikkelingssteun verliest.