Rusland laat Nederlandse bloemen voortaan alleen toe als ze in een laboratorium zijn gecontroleerd. De maatregel gaat komende maandag in. 

Dat meldt de voedsel- en warenautoriteit in Moskou, Rosselchoznadzor, dinsdag.

Volgens de Russen wordt er geregeld ongedierte in bloemen uit Nederland gevonden. Die zouden een gevaar voor de Russische economie en landbouw vormen.

Maar Rusland vindt zulke problemen altijd in landen waar het ruzie mee heeft. De eerste berichten over een mogelijke importbeperking doken op toen Nederland zich inzette voor een MH17-tribunaal. Moskou blokkeerde zo'n hof in de VN-Veiligheidsraad.

MH17

Nederland onderzoekt wie vorig jaar een vlucht van Malaysia Airlines neerhaalde boven het onrustige oosten van Oekraïne. Rusland en Oekraïne geven elkaar daarvan de schuld.

Rusland importeerde vorig jaar voor circa 205 miljoen euro aan bloemen uit Nederland. Rusland verbood eerder al de import van fruit, groenten, vlees, gevogelte, vis, melk en zuivelproducten uit de Europese Unie. Dat was een antwoord op Europese economische sancties tegen Moskou. Vanwege de beperkingen is de Nederlandse export naar Rusland in een jaar tijd ongeveer gehalveerd.

Belemmering

Het ministerie van Economische Zaken in Den Haag heeft geen formele melding van Rusland over de maatregel ontvangen, aldus een woordvoerder. Hij zei verder dat ''het ministerie contact heeft met het betrokken bedrijfsleven om de mogelijke gevolgen van deze Russische stap in beeld te krijgen.''

De organisatie van Nederlandse bloemenhandelaren VGB zegt op haar website dat de Russische maatregel ''een ernstige belemmering van het grensverkeer zou kunnen betekenen en mogelijk aanzienlijke risico's voor degenen van wie de producten zijn.''

Voorzitter Herman de Boon roept leden op zich te melden als zij iets horen van hun Russische klanten of expediteurs.