HOUSTON - Het failliete Enron wil verder in een nieuw op te richten energiebedrijf, dat zich enkel nog richt op Noord-, Midden- en Zuid Amerika. De activiteiten in Europa en Azië van de voormalige Amerikaanse energiereus worden verkocht.

Hierdoor hoopt waarnemend Enron-topman Stephen Cooper, de schuldenlast met zo'n 20 miljard dollar te verminderen. De tijdelijke baas van Enron heeft vrijdagnacht zijn plannen voor de doorstart bekendgemaakt.

De bedoeling is dat de energiegigant terug gaat naar de basis van het distribueren van gas en elektriciteit. Volgens Cooper kan Enron hierdoor de waarde van zijn energienetwerk zo optimaal mogelijk benutten.

Het nieuwe bedrijf, dat voorlopig OpCo Energie Company wordt genoemd, zal werk bieden aan 12.000 mensen. Bij de voormalige energiegigant zijn nu nog 23.000 werknemers in dienst. Het verlies aan arbeidsplaatsen komt deels door het verkopen van bedrijfsonderdelen.

Cooper benadrukte wel dat 'OpCo' slechts één van de mogelijke oplossingen is voor Enron. Andere opties worden ook nog onderzocht. De schuldeisers gaan de komende weken het voorstel eerst onderzoeken, voordat zij een oordeel vellen over het plan.