Tom Hayes, een voormalige handelaar van UBS en Citigroup is maandag in Londen schuldig verklaard aan het manipuleren van het interbancaire rentetarief Libor.

Hayes wacht een gevangenisstraf van tien jaar per keer dat hij zich schuldig maakte aan samenzwering om fraude te plegen tussen 2006 en 2010.

De voormalig handelaar stond terecht met twee andere ex-handelaren, die net als hij verklaarden onschuldig te zijn. De drie Britten zijn de eerste verdachten die terechtstaan in de Liborzaak.

Volgens de openbare aanklager was Hayes de spil een wijdvertakt netwerk van 25 handelaren van minstens tien bedrijven die probeerden het rentetarief te manipuleren. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping, intimidatie en medestanders belonen die hielpen bij het manipuleren van het rentetarief.   

Boetes

De Liborrente wordt gebruikt om financiële contracten af te sluiten ter waarde van 350 biljoen (350.000 miljard) dollar variërend van hypotheken tot creditcards en studentenleningen, zo meldt persbureau Bloomberg.

Inmiddels hebben de autoriteiten 9 miljard pond (bijna 13 miljard euro) aan boetes opgelegd aan banken en verzekeraars voor hun aandeel in de Liborfraude. In 2013 trof de Rabobank een schikking van 747 miljoen euro vanwege het sjoemelen met dit rentetarief.

De misstanden met het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor kwamen in 2012 aan het licht. Handelaren van grote internationale banken bleken ongeoorloofde afspraken te hebben gemaakt om het tarief in hun voordeel te manipuleren. Verschillende banken hebben schikkingen getroffen met autoriteiten in de zaak.