Het Duitse idee dat het beter zou zijn als Griekenland tijdelijk de eurozone zou verlaten is een misvatting. 

Dat zegt de Franse minister van Financiën Michel Sapin in een maandag gepubliceerd interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Sapin ging in op het voorstel dat zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble deed bij de tumultueuze eurotop vorige maand. Uiteindelijk sloten de eurolanden een nieuw akkoord met Griekenland.

Maar Schäuble zou tijdens de eurotop ook nadrukkelijk hebben aangedrongen op een tijdelijke Grexit, zodat Griekenland in eigen tempo zijn financiën op orde zou kunnen brengen zonder voor verdere problemen binnen de muntunie te zorgen.

Volgens Sapin was dat plan een vergissing. ''Als we een tijdelijk vertrek zouden toestaan, zal elk land proberen aan zijn problemen te ontsnappen door wijzigingen aan te brengen in zijn valuta'', aldus de Franse minister.

Schäuble kwam op 11 juli tijdens een bijeenkomst van de Eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, met een voorstel waarmee Griekenland tijdelijk de eurozone zou verlaten. De tijd waarin Griekenland geen onderdeel zou zijn van de eurozone, zou het dan kunnen gebruiken om de schuldenberg aan te pakken.