De bedrijvigheid in de Griekse industrie is in juli ongekend sterk gedaald. Dat maakte onderzoeksbureau Markit maandag bekend.

De zogeheten inkoopmanagersindex voor de Griekse industrie ging vorige maand van 46,9 naar 30,2. Aangezien een stand lager dan 50 al duidt op krimp, wijst de uitslag voor Griekenland op een enorme achteruitgang. Volgens Markit is het de laagste stand die ooit werd gemeten.

De krimp kwam onder meer doordat de nieuwe orders nagenoeg stilvielen, terwijl het bijzonder moeilijk was voor Griekse fabrieken om grondstoffen te kopen. Vorige maand waren Griekse banken lange tijd gesloten, vanwege de diepe economische crisis.

Andere eurolanden

De Griekse crisis had geen zichtbaar effect op de industriële activiteit in de andere eurolanden. De graadmeter voor de hele eurozone kwam uit op hetzelfde, licht positieve niveau als in juni (52,4).

Daarbij werd de groei in Duitsland en Nederland geconsolideerd, terwijl Italië verdere vooruitgang boekte. Ook in Spanje hield de groei aan, zij het in een matiger tempo dan in de voorgaande maand.

De activiteit in de Franse industrie nam af, na enkele maanden van voorzichtig herstel. Die ontwikkeling kwam overeen met de eerste schatting die Markit bijna twee weken geleden al publiceerde.

Markit peilt de stemming in de industrie via een rondvraag onder managers die verantwoordelijk zijn voor de inkoop van bijvoorbeeld grondstoffen. Zij hebben doorgaans een goede blik op de vooruitzichten voor hun fabriek.