De aandelenbeurs in Athene is 23 procent lager geopend nadat voor het eerst sinds 29 juni de handel wordt hervat.

Griekse vermogensbeheerders en aandelenhandelaren verwachtten al dat de Athens Stock Exchange (ASE) flink lager zou openen. 

Vooral de Griekse banken kregen harde klappen. De koersen van Piraeus Bank, National Bank, Alpha Bank en Eurobank, de vier grootste banken van Griekenland, zakten met 30 procent. Dankzij genomen maatregelen kunnen die aandelen niet verder omlaag.       

De aandelenbeurs zit nu op het niveau van bijna exact twee jaar geleden. De handel startte om 09:30 uur Nederlandse tijd. Er gelden nog wel restricties, zo mogen Grieken geen aandelen kopen met geld van hun Griekse bankrekening.

De Amsterdamse aandelenindex lijkt geen last te hebben van de veel kleinere Griekse beurs. De AEX noteerde rond 10:30 uur een klein plusje van 0,30 procent op 496 punten.

Video: Rode cijfers op Griekse beurs

Sluiten

De Griekse overheid besloot eind juni om de banken en de aandelenbeurs te sluiten uit vrees dat rekeninghouders hun spaargeld massaal zouden opnemen en aandelenkoersen diep in het rood zouden zakken.

Het land bevond zich op dat moment in een diepe crisis zonder concreet uitzicht op een nieuw, noodzakelijk steunpakket. Inmiddels ligt er een akkoord op hoofdlijnen tussen de geldschieters en Athene.

Als beide partijen het over de precieze uitwerking eens worden, krijgt Griekenland een derde noodpakket van maximaal 86 miljard euro voor de komende drie jaar.

Volg de Griekse beurskoersDossier Griekenland