Vorig jaar is meer dan 2.400 keer beslag gelegd op het salaris van defensiemedewerkers die hun rekeningen niet betalen. 

Dat blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven door het ministerie van Defensie.

Bij militairen van de landmacht, het grootste onderdeel, werd ruim 1.170 keer loonbeslag gelegd door de deurwaarder. Bij de marine was dat aantal bijna 390, bij de luchtmacht bijna 280 en bij de marechaussee ruim 140.

"Een behoorlijk aantal", zegt Jacques van Hulsen van de vakbond voor defensiepersoneel VBM. "We hebben begin van het jaar met defensie over de schuldenproblematiek gesproken. Concrete plannen hebben we echter nog niet gezien", aldus Van Hulsen. Hij tekent wel aan dat dit niet betekent dat in alle gevallen sprake is van een problematische schuld.

Schulden 

Defensie laat weten dat het om minder dan 5 procent van de 58.000 militairen en burgers gaat die in dienst zijn. Bij één medewerker kan meerdere keren loonbeslag worden gelegd.

Voor defensiemedewerkers met zeer ernstige schulden bestaat een vangnet. "We kijken ook hoe we de rol van de commandant kunnen versterken bij het bespreekbaar maken van geldproblemen", vertelt een woordvoerder. Volgens Defensie ontstaan geldproblemen vaak door scheiding, financieel wanbeheer en onverwachte uitgaven.

Advocaat Sébas Diekstra staat militairen met schulden bij. "In een groot aantal gevallen gaat het om gedecoreerde militairen die ons land hebben gediend door hun bereidheid het grootste offer te brengen. Defensie moet namens de samenleving alles doen om het tij voor die militairen te keren."

Problematische schulden 

Niet alleen militairen van de krijgsmachtonderdelen kregen te maken met loonbeslag. Bij de Defensie Materieel Organisatie is vorig jaar respectievelijk 134 keer beslag gelegd. De dienst is betrokken bij de aankoop, het onderhoud en de verkoop van voertuigen. Bij de bestuursstaf, waar de inlichtingendienst MIVD onderdeel van is, werd dertien keer beslag gelegd.

Zeker 24 Defensiemedewerkers hadden vorig jaar zeer problematische schulden. Zij kwamen in de schuldsanering of gingen failliet.

In de eerste vier maanden van dit jaar is ruim 960 keer loonbeslag gelegd bij Defensiemedewerkers. Sinds 2007 schommelt het aantal loonbeslagen tussen de 2.400 en ruim 2.900 keer.