MILAAN - De noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft goede hoop met de vakbonden nog een akkoord te kunnen sluiten over besparingen op de loonkosten om het bedrijf te redden van een bankroet. De maatschappij maakte begin deze maand bekend dat er uiterlijk op 15 september een akkoord moet liggen over de reorganisatieplannen.

"Het streven van Alitalia is om de gesprekken zo snel mogelijk af te ronden", aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij woensdag enkele uren voor het verstrijken van de deadline. Hij gaf echter te kennen dat er dusdanig schot zit in het overleg dat het donderdag kan worden voortgezet als middernacht de deadline is verstreken.

Ook werd erop gewezen dat de raad van bestuur niet van plan is voor 20 september een beslissing te nemen over de reorganisatieplannen, waardoor bijna een kwart van de 22.000 arbeidsplaatsen bedreigd wordt.

Piloten

Alitalia bereikte dinsdag al een akkoord met bonden over de piloten, die bereid zijn om meer vlieguren te maken voor minder salaris. Daarbij zijn de bonden en het bedrijf overeengekomen dat de bezuingingsoperatie 289 piloten hun baan zal kosten, wat in 2006 52 miljoen euro moet opleveren. Eerder deze maand zei Alitalia nog dat er 450 banen bij de piloten geschrapt moesten worden.

Er moeten echter nog grote kostenbesparingen behaald worden in een akkoord met de bonden over het grond- en cabinepersoneel. Begin september stelde Alitalia van plan te zijn in 2005 en 2006 ongeveer 3500 banen te schrappen bij allerlei grondpersoneel (onder meer onderhoud) en 1050 bij het cabinepersoneel.