Bagage- en vrachtafhandelaars op Schiphol gaan aankomende zaterdag 1 augustus actie voeren. Naar verwachting kent de luchthaven die dag de drukste dag van het jaar.

De werknemers vinden dat zij tegen elkaar worden uitgespeeld door de luchtvaartmaatschappijen omdat de afhandeling van bagage op Schiphol door meerdere bedrijven wordt uitgevoerd.

Ook vragen zij om dezelfde arbeidsomstandigheden in plaats van de verschillende cao's die nu gelden. Sommige werkgevers hebben helemaal geen cao. 

FNV Luchtvaart benadrukt dat het vooralsnog om een publieksvriendelijke actie gaat. Maar de afhandelaars sluiten hardere actievormen in de toekomst niet uit, zo laat de vakbond weten. De afhandelaars gaan de komende weken hun collega's op Schiphol en de reizigers informeren over de ontstane situatie.

Volgens Cihan Ugural, bestuurder van FNV Luchtvaart, gaat de concurrentie tussen de bedrijven op Schiphol ten koste van de arbeidsvoorwaarden. "Het moet steeds goedkoper, sneller, onzekerder en onveiliger", aldus Ugural.

Op Schiphol zijn momenteel acht afhandelingsbedrijven actief.