Premier Tsipras verdedigt 'plan B' van Varoufakis

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft vrijdag zijn voormalige minister van Financiën, Yanis Varoufakis, verdedigd over het maken van een noodplan in geval het land zonder geld zou komen te zitten. 

Tsipras zei tegen een parlementariër die er vragen over stelde dat Varoufakis uitdrukkelijk de opdracht had zo'n plan te maken.

Het was geen geheim plan van Varoufakis om uit de eurozone te stappen, maar een poging om een alternatief voor het betalingsverkeer te vinden, mocht Griekenland uit de eurozone worden gezet, zei Tsipras volgens de krant To Vima.

De in binnen- en buitenland fel omstreden Varoufakis was minister van Financiën van 27 januari tot 6 juli. In deze periode botsten de linksradicale Tsipras en Varoufakis met hun internationale geldschieters.

Rampzalig

Het was economisch een rampzalig halfjaar, meldde een onderzoekscommissie van het parlement eerder. Het land is in een diepe recessie beland. De beperking van het betalingsverkeer die eind juni werd ingesteld kostte Griekenland 2,8 miljard euro per week.

Tsipras zag geen andere uitweg dan te doen wat de schuldeisers verlangen: meer bezuinigen en hervormen. Dit heeft zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) verdeeld. De partij won de verkiezingen met de belofte op te houden met bezuinigen.

Video: Tsipras verdedigt 'plan B' van Varoufakis

Partijcongres

Het partijbestuur heeft vrijdag besloten in september een speciaal partijcongres te beleggen over Tsipras' nieuwe koers. Of Syriza dan nog in de huidige vorm bestaat is volgens waarnemers niet zeker.

Tsipras wil voor half augustus akkoorden sluiten over het economisch beleid met de Europese geldschieters. De linkervleugel van Syriza wil dat niet omdat het beleid dat geldschieters willen, onaanvaardbaar en rampzalig zou zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie