De inflatie in de eurozone is in juli gestabiliseerd op 0,2 procent. De werkloosheid in juni is voor de derde maand op rij uitgekomen op 11,1 procent van de beroepsbevolking.

Dat meldt Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag.

De beperkte stijging van het prijspeil in de eurolanden werd vooral gedrukt door de prijzen van energie en brandstoffen. Door de sterke daling van de olieprijs lagen die aanzienlijk lager dan in juli 2014. Voedingsmiddelen werden wel duurder.

De inflatie, de maatstaf voor de mate waarin prijzen stijgen, ligt nog altijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van bijna 2 procent. In de eerste maanden van 2015 zakte de inflatie zelfs onder 0 procent, wat aangeeft dat het prijspeil daalt. Sinds mei nemen de prijzen in de eurolanden gemiddeld weer heel licht toe.

Werkloosheid

Volgens Eurostat waren in juni binnen de eurozone 17,8 miljoen mensen werkloos. Dat waren er 31.000 meer dan een maand eerder. De werkloosheid is in juni voor de derde maand op rij uitgekomen op 11,1 procent van de beroepsbevolking.

In de gehele Europese Unie bleef de werkloosheid eveneens stabiel, op 9,6 procent. In de EU hadden 23,3 miljoen mensen vorige maand geen betaald werk.

De laagste werkloosheid in de EU werd gemeten in Duitsland, waar 4,7 procent van de beroepsbevolking zonder werk zat. Griekenland en Spanje sloten onveranderd de rij. In Nederland lag de werkloosheid op 6,9 procent wat eveneens een stabilisatie betekende ten opzichte van een maand eerder.

In de EU waren in mei 4,7 miljoen jongeren werkloos, waarvan 3,2 miljoen in het eurogebied. De jeugdwerkloosheid was in Griekenland het hoogst. Daar zat meer dan de helft van het aantal jongeren tot 25 jaar zonder baan. Ook in Spanje (49,2 procent) zaten relatief veel jongeren zonder werk thuis.

Italië

In Italië bereikte de werkloosheid in de categorie tot 25 jaar een historisch dieptepunt van 44,2 procent. Sinds de start van de metingen in 2004 lag dat percentage nog niet zo hoog.

Premier Matteo Renzi kondigde eerder al aan maatregelen te nemen om de werkloosheid tegen te gaan. Een eerste succesje werd volgens de Italiaanse regering al wel geboekt. Het aantal contracten voor onbepaalde tijd zou in de eerste zes maanden van het jaar zijn gestegen.