Politieacties bedreigen de start van de eredivisie voetbal. De politiebonden melden dat het personeel gaat staken tijdens de eerste speelronde. 

Dat melden zij in een persbericht

De bonden melden dat het politiepersoneel gaat staken tijdens de eerste speelronde van de eredivisie (7 t/m 9 augustus) als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt.

Het is volgens de bonden aan de burgemeesters van de speelsteden om af te wegen of het verantwoord is om een wedstrijd toch door te laten gaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid.

Volgens de politiebonden leggen politiemensen die bij deze wedstrijden worden ingezet, hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer.

Uitzondering is de wedstrijd Feyenoord-Utrecht zaterdag 8 augustus in Rotterdam. Bij die wedstrijd legt de politie het werk niet neer.

Doodzonde

Voetbalbond KNVB betreurt het dat de nationale competitie opnieuw doelwit is van politieacties. ''Dit is de derde keer in drie maanden dat het voetbal betrokken wordt bij dit conflict'', zegt een woordvoerder van de KNVB.

''Het spreekt voor zich dat we dat liever anders hadden gehad. Bovendien wordt de sport nu echt in het hart getroffen. De competitie staat op het punt van beginnen, de mensen met een voetbalhart hebben daar de hele zomer naar uitgekeken. Het zou doodzonde zijn als de competitiestart nu niet kan doorgaan."

Gevolgen

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaat bekijken wat de gevolgen zijn van de acties die de politie heeft aangekondigd bij het voetbal. Als blijkt dat de openbare orde en veiligheid in gevaar komen, overweegt hij opnieuw een gang naar de rechter, zo laat zijn woordvoerder donderdag in een eerste reactie weten.

Het is volgens hem nog niet duidelijk hoe de acties er precies uit gaan zien. Als het duidelijk is, zal de minister overleggen met het lokale gezag.

Van der Steur liet opnieuw weten dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de politiebonden gaan actievoeren. Hij wijst erop dat het kabinet extra geld heeft uitgetrokken voor 5 procent loonsverhoging en 500 euro extra als compensatie voor de eerdere nullijn.

Dit akkoord heeft betrekking op alle rijksambtenaren. Die voerden de afgelopen maanden verschillende acties voor meer loon.

Politiebonden zijn uitgenodigd om binnen de financiële kaders van dit gesloten akkoord te komen tot goede afspraken voor een cao. Van der Steur snapt niet dat de politiebonden dit akkoord negeren en weigeren dit gesprek aan te gaan.

Pijnpunten

Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, benadrukt dat het loonruimteakkoord is gesloten met de afspraak dat men vanuit de sector nog verder kon onderhandelen over verbeteringen en andere afspraken.

Volgens hem gooit Van der Steur de deur dicht door te zeggen dat alle mogelijke verbeteringen moeten komen uit de loonruimte van 5 procent. "Daarmee ligt er op korte termijn geen cao in het verschiet."

Er zijn verschillende pijnpunten, legt Van de Kamp uit. "De werkgever wil ook de vrije weekenden beperken en secundaire arbeidsvoorwaarden afbouwen. Daarnaast gaat het om de werktijden, vrije weekenden en hoogte van toeslagen."

Ook wil de achterban van ACP dat er betere afspraken worden gemaakt over de pensioenleeftijd. "Bij de politie kon je vervroegd uittreden. We moeten zoeken naar andere mogelijkheden, omdat je niet tot je 67e zwaar politiewerk doen", aldus Van de Kamp.

Onmisbaar

De inzet van politiemensen is onmisbaar voor het kunnen plaatsvinden van veel grote evenementen. Zo heeft de politie tijdens het voetbalseizoen 2013/2014 ruim 296.000 werkuren besteed aan het begeleiden van wedstrijden.

Meer dan de helft van die uren ging op aan het beveiligen van Eredivisiewedstrijden.