De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal aanzienlijk sterker gegroeid dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Dat blijkt uit een eerste schatting die de Amerikaanse overheid donderdag heeft gepubliceerd.

's Werelds grootste economie groeide vorig kwartaal met 2,3 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal van 2015 bleef de groei volgens een nieuwe schatting nog beperkt tot 0,6 procent. 

Daarmee was de terugval in de eerste maanden van dit jaar wel minder sterk dan gedacht. Eerder werd voor die periode nog een krimp van 0,2 procent gemeld.

Een panel van door persbureau Bloomberg gepeilde economen verwachtten een groei van 2,3 procent.

Consumenten legden weer een stevige basis onder de groei van de Amerikaanse economie. Hun bestedingen namen vorig kwartaal met bijna 3 procent toe, na een plus van nog geen 2 procent in het eerste kwartaal. De investeringen van bedrijven bleven achter, die namen vorig kwartaal met 0,6 procent af.

De Amerikaanse statistici kwamen ook met nieuwe schattingen voor de economische groei in de jaren sinds 2012. De sterkste bijstelling vond plaats in 2013. Dat jaar werd de Amerikaanse economie slechts 1,5 procent groter, in plaats van de eerder gemelde plus van 2,2 procent.

Amerikaanse economie

Bron: Amerikaanse ministerie van handel© NU.nl/Shannon Bakker