Het hooggerechtshof in Griekenland neemt stappen om oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis strafrechtelijk te vervolgen voor zijn rol in het opzetten van een parallel bankensysteem.

Dat meldt de Griekse krant Kathimerini

De openbaar aanklager in Griekenland heeft een proces aangespannen tegen de voormalig minister, vanwege zijn plannen om een parallel banksysteem in te voeren. 

De aanklacht is ingediend door een groep parlementariërs, de burgemeester van de Griekse gemeente Stylida en een advocaat. De advocaat stelt dat Varoufakis Griekenland in gevaar heeft gebracht door te zinspelen op de invoering van een nieuwe betaalmunt.

Varoufakis is als parlementslid onschendbaar, maar het hooggerechtshof heeft het parlement gevraagd die onschendbaarheid op te heffen. Daarvoor moet eerst een onderzoekscommissie worden ingesteld.

Nieuwe munt

Maandag lekte een telefoongesprek uit waarin Varoufakis aan investeerders uitlegt dat hij tijdens zijn ministerschap bezig was om in het geheim een parallel bankensysteem op te tuigen. Dat zou hij in opdracht hebben gedaan van de huidige premier Alexis Tsipras.

Zo'n nieuw systeem moest zorgen voor een gemakkelijkere omschakeling naar de vorige nationale munt de drachme, voor het geval het huidige financiële stelsel zou imploderen door de financiële crisis in het land.

Ook zou Varoufakis willen inbreken op de computersystemen van zijn eigen ministerie om aan persoonsgegevens van de Grieken te komen die nodig zijn om een ander betalingssysteem op te zetten.