WENEN - De OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, vergroot zijn officiële olieproductie met een miljoen vaten (van 159 liter) per dag tot 27 miljoen vaten.

Het oliekartel houdt de marge voor de prijs waar het naar streeft op 22 tot 28 dollar per dag, zo heeft de minister van Olie van Saudi-Arabië, Ali al-Naimi, woensdag verklaard.

De OPEC hield dinsdag en woensdag zijn reguliere vergadering in Wenen. Het besluit om meer te produceren gaat officieel op 1 november in. Het vorige productiemaximum, 26 miljoen vaten per dag, gold sinds 1 augustus.

Symbolisch

Het besluit van woensdag is louter symbolisch van aard. De OPEC zat al twee miljoen vaten boven zijn vorige productieplafond. "De helft daarvan is nu officieel", aldus de Iraanse minister van olie, Bijan Namdar Zangeneh. Hij sprak van een signaal voor de markt. Volgens hem is er op het ogenblik geen tekort aan olie, maar "we wilden duidelijk maken dat we de consumenten en de olieverbruikende landen tevreden willen stellen".

De voorzitter van de OPEC, de Indonesische minister van Olie Purnomo Yusgiantoro, zei te hopen dat de productievergroting de olieprijs omlaag haalt tot ongeveer 30 dollar per vat. Eerder had hij aangegeven de marge voor de gewenste olieprijzen te willen optrekken tot 26 à 40 dollar.

Daar wilden de olieministers in Wenen niet aan beginnen. De prijzen op de wereldoliemarkt reageerden woensdag met een kleine daling op het besluit van de OPEC.