ATLANTA - Het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola heeft een winstwaarschuwing doen uitgaan. In het derde kwartaal verwacht de onderneming nu een winst per aandeel van 35 à 38 dollarcent, inclusief bijzondere posten. Analisten waren uitgegaan van een winst van 54 dollarcent.

Ook in de tweede helft van dit jaar verwacht Coca-Cola minder winst te behalen. Het concern noemde woensdag een bedrag van 77 à 82 dollarcent per aandeel. Hier waren analisten uitgegaan van een bedrag van 99 dollarcent.

De bedragen die het frisdrankenconcern noemde, zijn excusief bijzondere posten. Ook wanneer die posten worden meegenomen, valt de nu geraamde winst per aandeel lager uit dan de analisten hadden gedacht.

De bijzondere posten houden voor een deel verband met de veranderde marktomstandigheden in Duitsland, waar het statiegeld op blik Coca-Cola parten heeft gespeeld. Het concern raamt de uitzonderlijke lasten op 375 miljoen à 340 miljoen dollar. Ze worden in het resultaat over het derde kwartaal verrekend.

Niet tevreden

Het ongewoon natte zomerweer leidt tot een stevige omzetvermindering in het derde kwartaal. Voor heel 2004 verwacht Coca-Cola een omzetgroei van slechts 1 à 2 procent. Topman Neville Isdell is dan ook niet tevreden. De problemen moeten met "corrigerende maatregelen" worden aangepakt, zo meent hij.