De overname van Fokker door het Britse GKN was zeker geen 'moetje'. "We hadden het zonder problemen nog vijf jaar alleen kunnen volhouden."

Dat zegt Hans Büthker, de bestuursvoorzitter van de Nederlandse vliegtuigbouwer, dinsdag in een gesprek met NU.nl.

"Fokker staat er goed op, kijk maar naar het jaarverslag van afgelopen jaar", zegt Büthker.

Maar schaalgrootte is volgens hem belangrijk in deze sector. "Als je klein bent, zien de grote klanten je niet staan. Fokker zit met een jaaromzet van bijna 800 miljoen euro op het randje. Het kan net, maar je bent dan al te klein om wereldwijd grote investeringen te doen."

Overname

GKN betaalde 706 miljoen euro voor Fokker, zo meldden beide bedrijven dinsdag. Door de overname moet het nieuwe concern een dominantere positie krijgen in de aerospacebranche. GKN had in 2014 een omzet van 2,2 miljard pond (3,1 miljard euro).

Büthker: "Er is een enorme consolidatieslag aan de gang binnen onze sector. Bedrijven worden steeds groter. Straks is Fokker niet meer verbonden aan bedrijven zoals Boeing en Airbus, dan kom je aan een soort derderangs keten te hangen."

Pluspunt en risico

Dat Fokker meewerkt aan de F35 Joint Strike Fighter (JSF) is een pluspunt geweest in de onderhandelingen. Büthker verwacht dat die opdracht de komende dertig jaar blijft lopen en alleen maar in omvang zal toenemen.

Aan de andere kant is er ook een risico. Zo leverde Fokker in de periode van 2005 tot 2010 onderdelen voor bestaande Fokker-vliegtuigen aan klanten in Sudan, Iran en Myanmar (het vroegere Birma) terwijl er toen een handelsverbod gold.

In juni vorig jaar trof het bedrijf daarom een schikking van 21 miljoen dollar met de Amerikaanse autoriteiten. Maar de rechter, die de schikking moest bekrachtigen, wees die af waardoor de zaak nog loopt.