Rusland heeft tijdelijk de import van Nederlandse snijbloemen gestopt. Er zouden beestjes tussen de bloemen zitten die een gevaar vormen voor de Russische economie en landbouw.

Dat meldt het Russische persbureau TASS maandag, op basis van een verklaring van de Russische voedsel- en warenautoriteit.

De boycot beperkt zich enkel tot de bloemen die in Nederland zijn gekweekt en heeft dus geen gevolgen voor de doorvoer van bloemen via Nederland.

Rusland zinspeelde vorige week al op een gehele boycot van bloemen uit Nederland. Ook toen werd het argument van het bevinden van schadelijke beestjes tussen de bloemen gehanteerd. 

Volgens bronnen kan het dreigement worden gekoppeld aan de inspanningen die onder andere Nederland doet om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen, waaronder het voornemen om een internationaal tribunaal in te stellen.

LTO

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland zei het hoogst onwaarschijnlijk dat het vinden van ''beestjes" door de Russen als reden voor het dreigende importverbod wordt gegeven.

''De Nederlandse standaard ligt wat dat betreft hoog", aldus een LTO-zegsman. ''Iedere partij die het land uit gaat wordt streng gecontroleerd. Het zou jaren kosten om het vertrouwen weer te herstellen mocht er onverhoopt wel ongedierte in de bloemen en planten worden gevonden."

LTO vermoedt dat het statement van de Russen politiek is ingegeven. Rusland importeerde vorig jaar voor circa 205 miljoen euro aan bloemen uit Nederland.

Tijdelijk

Volgens een woordvoerder van de autoriteit betreft het een tijdelijke maatregel. Op korte termijn wil Rusland in gesprek met de bevoegde autoriteiten binnen Europese Unie om een oplossing te vinden voor het probleem.

Afhankelijk van de uitkomsten van die gesprekken, zal de boycot worden gestaakt of verlengd, aldus TASS.