Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat het economische herstel in de eurozone zal versterken de komende jaren. Lagere olieprijzen, een relatief lage euro en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) stimuleert de economieën van eurolanden. 

Dit schrijven economen van het IMF in een maandag gepubliceerd rapport. Het instituut verwacht dat de economische groei in de eurozone volgend jaar zal versnellen naar 1,7 procent. Voor dit jaar wordt een groei van 1,5 procent verwacht. 

Economie eurozone

Bron: IMF© NU.nl/Shannon Bakker

Risico's in de eurozone blijven onder andere lage inflatie, problemen in opkomende landen en mogelijke problemen op de financiële markten door onzekerheid over een Grieks vertrek uit de eurozone. 

Over de middellangetermijn blijven er problemen in de eurozone. Het IMF gaat ervan uit dat de vraag naar producten en diensten laag blijft doordat bedrijven en banken hun balansen moeten opruimen en daardoor minder kunnen uitgeven. Een zwakke groei van de productiviteit houdt extra investeringen en werkgelegenheid tegen. 

"De potentiële groei, geschat op een gemiddelde van ongeveer 1 procent op de middellange termijn, is ver onder het niveau van wat nodig is om werkloosheid te verlagen naar acceptabele niveaus in veel landen", aldus het IMF.