De opgestapte Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zou in het geheim een plan hebben opgesteld om de euro te verlaten en terug te keren naar de vorige munt, de drachme.

Daarover bericht de Griekse krant Ekathimerini, die zich baseert op een uitgelekt telefoongesprek met fondsmanagers en investeerders op 16 juli waarin Varoufakis het verhaal uit de doeken doet. 

De Britse denktank Omfif claimt het gesprek online te hebben gezet. Varoufakis bevestigt in een blog dat hij bezig was met gedetaileerd ontwerp van een nieuwe munt.

Het plan bestaat uit het opzetten van een parallel banksysteem waarmee de euro binnen de kortste keren kon worden omgezet naar de drachme. Door in te breken op de site van de belastingdienst, zou Varoufakis de financiële gegevens van particulieren en bedrijven in handen krijgen.

De reserves van de Griekse centrale bank zouden worden gebruik om de lonen en pensioenen te betalen, zodat de regering zich kon voorbereiden op de valutaswitch.

De voormalige minister benadrukte dat het ging om voorbereidingen voor het geval de andere eurolanden Griekenland uit de euro zouden willen zetten. Zo'n Grexit was niet het doel van de Griekse regering, of de groep die aan Plan B werkte, aldus Varoufakis.

Tsipras

De opdracht kwam van de huidige Griekse premier Alexis Tsipras, een maand voordat zijn partij Syriza in januari de verkiezingen won.

"Wij waren bezig om in het geheim reserverekeningen te maken. Met een druk op de knop zouden we de rekeninghouders een pincode kunnen geven", zou Varoufakis hebben gezegd. Na verloop van tijd zou dit systeem worden uitgebreid met een app op smartphones waarmee de Grieken betalingen kunnen uitvoeren.  

Plan B

Zo wordt een parallel bankensysteem gecreëerd voor het geval de banken moeten sluiten, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) geen noodkredieten meer wil geven aan de Griekse banken. Zo zou bij de Griekse bevolking de indruk ontstaan dat de regering aan een Plan B werkte om de economie te redden, aldus Varoufakis volgens het uitgelekte gesprek. 

De ECB staakte daadwerkelijk de noodleningen eind juni, waardoor de Griekse banken hun deuren voor twee weken moesten sluiten en er betalingsrestricties van kracht werden. Maar Tsipras gaf uiteindelijk nooit de opdracht om het plan uit te voeren.

In eerste instantie ontkent Varoufakis dat hij de site van de belastingdienst wilde hacken om gegevens van de Grieken in handen te krijgen, zo laat de oud-minister op Twitter weten. In het uitgelekte telefoongesprek zegt hij dat dit wel degelijk onderdeel van de plannen was.

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen