HILVERSUM - Vervoersbedrijf Connexxion schrapt 370 voltijds banen. De ontslagen vallen vooral onder het kantoorpersoneel en bij de divisie openbaar vervoer. Buschauffeurs blijven buiten schot.

De ontslagen zijn onderdeel van een plan van Connexxion om zich beter te kunnen wapenen in de concurrentiestrijd om de openbare aanbestedingen van buslijnen.

De onderneming maakte dit vrijdag bekend. Bonden, ondernemingsraad en de vijfhonderd leidinggevenden, bij wie veel klappen vallen, zijn inmiddels ingelicht. Bij Connexxion werken .000 mensen, van wie 4000 geen chauffeur zijn.

Het verzelfstandigde overheidsbedrijf is in ons land de grootste streekvervoerder. Concurrenten zijn private bedrijven als het Britse Arriva en het Franse BBA.

Reorganisatie

De reorganisatie vindt plaats op het hoofdkantoor en bij de divisie openbaar vervoer. De afdelingen taxi en touringcarvervoer vallen buiten de plannen. De hoofdkantoren in Boskoop en Hilversum worden samengevoegd op een nog onbekende locatie. Ook wordt er gekeken of het aantal garages kan worden teruggebracht.

Daarnaast gaat Connexxion bezuinigen op de materieelkosten. Al het onderhoud van de bussen vindt voortaan plaats bij de divisie vlootbeheer. Tot nu toe viel dat onder de afzonderlijke regio's. Die worden teruggeschroefd van twaalf naar zes.

Intern onderzoek

Connexxion heeft tot de reorganisatie besloten na een intern onderzoek naar de concurrentiekracht. "Na een aantal aanbestedingen door provinicies en gemeenten blijkt dat zij kijken naar wie de meeste busuren kan leveren. Dat betekent dat je de kostprijs moet drukken", lichtte een woordvoerder toe. "Concurrenten zijn bijvoorbeeld veel beter in de materiaalkosten."

In de plannen is de hand te zien van de in maart aangetrede bestuursvoorzitter K. Westdijk. Daarvoor was hij al een maand interim-bestuurder. Westdijk, oud-bestuursvoorzitter van Koninklijke Pakhoed, komt uit de raad van commissarissen.

Ondernemingsraad

Het is nog niet bekend hoeveel gedwongen ontslagen er vallen. "Het voorstel ligt nu bij de ondernemingsraad. Die moet zich voor juli uitspreken over het plan", aldus de woordvoerder. Dan is ook meer bekend over de precieze details van het plan.

In het sociaal plan gaat het bedrijf uit van een verlies van 350 werknemers. Van de 370 banen worden er 64 uitbesteed door het afstoten van onderdelen, zoals de ICT-afdeling.

1999

Connexxion ontstond in 1999 uit het Verenigd Streekvervoer. Het bedrijf verzorgt streekvervoer in grote delen van ons land. Ook heeft het belangen in andere vervoersbedrijven. Het wil in enkele jaren gezien worden als een leidende Europese onderneming in personenvervoer.

Bestuurder E. Teerink van de vakvereniging VHP vreest dat de werkdruk bij Connexxion verder toeneemt door het banenverlies. "Ik maak mij daar grote zorgen over", zei hij.

De vakbonden overleggen maandag met de directie van het busbedrijf. Volgens Teerink treft het banenverlies vooral die afdelingen waar VHP de meeste leden heeft.

/ECONOMIEDonderdag en vrijdag gratis met de bus