AMSTERDAM - Philips verwacht met een nieuwe autolamp een bijdrage te kunnen leveren aan meer veiligheid op de snelwegen. Het elektronicaconcern rept van een "revolutionaire vinding", waarbij de lamp in drie kleuren lichtbundels uitstraalt. Daarbij gaat het van links naar rechts om een gele bundel, die tegenliggers niet verblindt, een witte voor het zicht van de bestuurder en een blauwe die de strepen op de weg en de verkeersborden goed reflecteert.

Een woordvoerder van Philips zei woensdag dat een gepatenteerde cotingtechniek voor het glas van de lamp is gebruikt. Deze week zullen de eerste lampen, zogenoemde nightguides, bij afnemers worden afgeleverd. In eerste instantie richt het concern zich op de vervangingsmarkt, maar het hoopt ook autofabrikanten voor het product te interesseren.

Volgens Philips is er veel vraag vanuit de autobranche voor vindingen op het gebied van verkeersveiligheid. De hoge kosten, zo'n 30 tot 40 euro per lamp in vergelijking met de 6 tot 9 euro voor de huidige halogeenlampen, schrikt klanten niet af, aldus de zegsman.