AMSTERDAM - Vooral de technologiefondsen drukten vrijdag de koersen in Europa. De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs zakte door de 500-puntengrens. De industriële graadmeter daalde met ,49 punten (1,49 procent) tot 495,74 punten.


Bekijk de video

Ook andere Europese beurzen kleurden rood, met uitzondering van de effectenbeurs van Londen.

Het Damrak zakte onder de 500 punten toen Wall Street lager opende. De beurs van New York lag onder druk door tegenvallende werkloosheidscijfers.

Technologie

In de technologiesector presteerden voor de chipfondsen slecht in navolging van de Amerikaanse branchegenoten. In de AEX betrof dat Philips (-7,75 procent op 31,65 euro) en ASML (-12 procent op ,20 euro).

De laatste werd extra gestraft door een afwaardering van Deutsche Bank. Bovendien kondigde de chipmachinefabrikant een conversie aan waardoor het aantal aandelen toeneemt.

ASML

ASML was de sterkste daler in de AEX. In de MidKap-index, die ,74 procent lager sloot op 514,72 punten, had chiptoeleverancier ASM International die positie. Het fonds zakte 7 procent tot 23,20 euro.

KPN leed vrijdag opnieuw een fors koersverlies. Het telecomfonds gaf bijna 8 procent prijs en kwam uit op 4,05 euro. Mogelijk speelt rond KPN nog de angst van beleggers dat de mobiele internetservice i-mode niet aanslaat onder consumenten.

Telecom

Los daarvan is het sentiment over de hele telecomsector de afgelopen dagen verslechterd. Het Britse Vodafone stelde vrijdagmorgen de verwachtingen voor zijn activiteiten in Duitsland en Italië bij.

Op de beurs van Londen knalde Vodafone met bijna 10 procent naar beneden. In Amsterdam wist de Nederlandse dochter Vodafone Libertel de schade te beperken tot een daling met 1,49 procent naar 6,60 euro.

Numico

De gedoodverfde verliezer in Amsterdam was Numico. Het voedingsconcern publiceerde slechte kwartaalcijfers en gaf bovendien een winstwaarschuwing voor 2002 af. Het hoofdfonds daalde ,45 procent tot 26,85 euro.

De AEX werd nog enigzins op de been gehouden door Koninklijke Olie, Wolters Kluwer, DSM, Akzo Nobel, Buhrmann, ABN Amro en Fortis. Koninklijke Olie was de grootste stijger (1,94 procent tot 60,30 euro).