SCHIPHOL - De Polderbaan van luchthaven Schiphol is tijdelijk gesloten. Volgens een woordvoerster van de Schiphol Group wordt er woensdag en donderdag niet gevlogen via die baan omdat de geluidsnormen overschrijden dreigen te worden.

De Zwanenburgbaan is om die reden maandag en dinsdag al dicht geweest. De luchthaven grijpt de tijdelijke sluiting aan om onderhoud te plegen aan de banen. Volgens de woordvoerster wordt het vliegverkeer nu via de andere start- en landingsbanen geleid. Het is volgens Schiphol vooraf niet te zeggen wanneer er dergelijke maatregelen genomen moeten worden. "Dat is afhankelijk van het weer."

Het is niet de eerste keer dat Schiphol dergelijke maatregelen neemt. Eerder dit jaar werd het baangebruik van noord naar zuid omgedraaid om te voorkomen dat de geluidsnormen zouden worden overschreden.

De Polderbaan is sinds 21 februari 2003 in gebruik. Omwonenden van Schiphol hebben sinds de ingebruikname van de Polderbaan, de vijfde baan van de luchthaven, meer last van het geluid van vliegtuigen. Ook in de gebieden waar sinds de komst van de Polderbaan het geluid minder zou moeten zijn, blijkt de overlast niet te zijn afgenomen of zelfs groter te zijn. Dat was de uitkomst van een onderzoek van bureau Intomart.

Ruim een week geleden verloren de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude een rechtzaak over geluidsoverlast van opstijgende vliegtuigen die gelijktijdig vanaf de Zwanenburgbaan en de Polderbaan vertrekken. Piloten krijgen van de luchtverkeersleiding de instructie hun koers iets te wijzigen in verband met de veiligheid.