Nikkei, de Japanse koper van de Financial Times (FT), bood op het allerlaatste moment 100 miljoen pond (ruim 140 miljoen euro) meer dan zijn voornaamste concurrent Axel Springer in de overnamestrijd.

Dat meldt Bloomberg vrijdag op basis van anonieme bronnen. Het persbureau maakte een reconstructie van de overname.

Uiteindelijk betaalt Nikkei, de grootste nieuwsorganisatie in Japan, 844 miljoen pond (1,2 miljard euro) voor de de FT aan Pearson, de laatste 58 jaar de eigenaar van de Britse zakenkrant..  

Donderdagochtend werd door verschillende media gemeld, onder andere door FT zelf, dat het Duitse Axel Springer de beste papieren had om het bedrijf te kopen.

Dat veranderde opeens toen Nikkei op het allerlaatste moment een hoger bod uitbracht dan dat van Axel Springer, zo meldt Bloomberg.

35 keer de jaarwinst

Het Japanse mediabedrijf betaalt 35 keer de jaarwinst voor FT. De Washington Post werd in 2014 gewaardeerd op 17 keer de jaarwinst bij de verkoop aan Amazon.  

Met de overname gaan de papieren krant, de nieuwssite en enkele subonderdelen naar Nikkei. Tegen het einde van dit jaar moet de overname worden afgerond. Het gebouw van FT in Londen en het belang van Pearson in de Economist Group, uitgever van het gelijknamige weekblad, vallen niet onder de overeenkomst.