ECB-bestuurder pleit voor kapitaalinjectie in Griekse banken

De Griekse banken moeten een kapitaalinjectie krijgen, nog voordat de Europese Centrale Bank (ECB) een geplande test uitvoert om te kijken wat de exacte financieringsbehoefte van de banken is.

Dat zegt ECB-bestuurder Christian Noyer in een vrijdag gepubliceerd interview met de Franse krant Le Monde.

"Een kapitaalinjectie zou wenselijk zijn om de financiële sector te stabiliseren", zegt Noyer.

Hij is tegen het idee om Griekse spaarders mee te laten betalen aan de herkapitalisatie, zoals dat bij de noodlijdende banken in Cyprus in 2013 is gebeurd.

Het is volgens de ECB-bestuurder zaak om de Griekse economie snel te stabiliseren. "Dat bevordert het vertrouwen en brengt een groot deel van de 90 miljard euro terug die het land sinds 2010 heeft verlaten", aldus Noyer.

Sluiten

De banken in Griekenland sloten op 29 juni hun deuren omdat er gevreesd werd dat teveel mensen geld zouden opnemen. Grieken haalden voorafgaand aan de sluiting in rap tempo hun spaargeld van hun rekening, omdat zij vreesden dat de banken failliet zouden gaan vanwege een dreigend vertrek van hun land uit de eurozone.

Inmiddels is er een akkoord bereikt over een nieuw noodpakket van maximaal 86 miljard euro en zijn de Griekse banken sinds maandag weer open. Er gelden nog wel kapitaalrestricties, zoals een maximum bedrag dat wekelijks mag worden gepind.

Lees meer over:
Tip de redactie