'Griekse economie krimpt 2 tot 2,5 procent dit jaar'

Na de tegenslagen die de Griekse economie heeft moeten ondergaan na het aan de macht komen van Syriza, zal het land waarschijnlijk weer in een recessie terecht komen. 

Naar verwachting zal de economie dit jaar 2 tot 2,5 procent krimpen, zo voorspelt de Griekse denktank, IOBE, volgens persbureau Reuters.

In 2014 groeide de Griekse economie nog 0,7 procent en voor dit jaar werd afgelopen april nog een groei voorspeld van 1 procent. Ook volgend jaar krimpt de economie naar verwachting.

De denktank schrijft de krimp toe aan de kapitaalcontroles en het sluiten van de banken. Beide maatregelen werden ingesteld nadat premier Alexis Tsipras een referendum uitschreef en er een bankrun ontstond.

Door het instellen van kapitaalcontroles is het moeilijk voor Griekse bedrijven om handel te drijven met het buitenland. Griekse consumenten konden lang maar enkele tientallen euro’s per dag pinnen. Inmiddels is dit verhoogd tot enkele honderden euro’s per week.

IOBE verwacht dat hierdoor de consumptie, bedrijfsinvesteringen, export en het toerisme afneemt. De denktank adviseert de Griekse regering snel een derde steunpakket met de schuldeisers rond te krijgen. 

Lees meer over:
Tip de redactie