Werkgevers in de schoonmaakbranche willen het besluit van de overheid om schoonmakers in vaste dienst te nemen terugdraaien.

Dat zegt Piet Adema, voorzitter van werkgeversorganisatie OSB, donderdag weten aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Vanaf volgend jaar wil minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher de eerste schoonmakers aannemen bij het Rijk. Door flexwerkers in vaste dienst te nemen, wil het kabinet het goede voorbeeld geven door werknemers meer zekerheid te bieden. Nu zijn de schoonmakers nog in dienst van schoonmaakbedrijven.

Maar die argumentatie klopt niet, vindt de OSB. "Baanzekerheid en arbeidsomstandigheden zijn bij onze aangesloten werkgevers goed geregeld. 80 procent van de werknemers is in vaste dienst, de cao betaalt 120 procent van het minimumloon en er wordt veel geïnvesteerd in opleiding", zegt Adema.

Hij twijfelt ook of de procedure correct is. Normaal besteedt de overheid centraal aan, maar nu bepaalt Sociale Zake dat de schoonmakers ook bij andere ministeries in dienst treden.   

Niet terugdraaien

Een woordvoerder van Asscher laat weten dat het in dienst nemen van de schoonmakers een politiek belsuit is dat niet meer teruggedraaid zal worden.

"Het in dienst nemen van de schoonmakers door de overheid gaat door. Wij willen daarbij zo goed mogelijk samenwerken met de huidige werkgevers om de overgang goed te laten verlopen", aldus de zegsman.

Dat de OSB vraagtekens zet bij de argumentatie van de overheid, doet volgens de woordvoerder niets af aan het politieke besluit. "Het kabinet vindt dat werknemers die de hele dag in een gebouw van het ministerie werken, ook bij de organisatie horen. Zij moeten dezelfde rechten krijgen als de werknemers in vaste dienst."

Onderzoek

Adema, sinds juni voorzitter van de werkgeversorganisatie, laat door een commissie onderzoeken of het aannemen van de schoonmakers door het Rijk juridisch door de beugel kan. Die commissie, die officieel geen juridische status heeft, komt waarschijnlijk in september met een conclusie.

Als de schoonmakers daadwerkelijk door het Rijk in dienst worden genomen, verliest de sector een jaarlijkse omzet van zo'n 70 miljoen euro.