ROTTERDAM - Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen heeft zelf het faillissement van zijn bedrijf SP Aerospace veroorzaakt door 18 miljoen euro aan het concern te onttrekken. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van de curator, zo heeft de NOS gemeld.

Met de 18 miljoen euro moesten volgens het aanvangsverslag van curator A. Deterink voor Defensie verkenningsvoertuigen worden gemaakt. Het geld is echter nooit voor de bouw van Fennek-voertuigen gebruikt en nu is het geld zoek.

Van den Nieuwenhuyzen ontkent

In een schriftelijke verklaring wees Van den Nieuwenhuyzen de beschuldigingen van de hand. "Het was nimmer het geval dat de 18 miljoen euro aangewend zou kunnen of mogen worden voor het Fennek project."

De eigenaar van de RDM-groep, waarvan SP onderdeel uitmaakt, stelt dat die 18 miljoen euro op 8 juni dit jaar door Lamoenchi Beheer namens zijn Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) zonder verplichtingen aan SP is betaald. De bedoeling was om het geld in december 2004 terug te betalen als betalingsgaranties van kredietverzekeraar Atradius zouden zijn vervallen.

"Echter, thans kan worden vastgesteld dat de aanbetalingsgarantie niet is komen te vervallen, edoch dat daarop een beroep is gedaan door de Staat der Nederlanden en dat Atradius tot uitbetaling is overgegaan. Daarmede is de terugbetalingsverplichting definitief verdwenen", aldus de zakenman.

32 miljoen

Atradius, het voormalige NCM, werd onlangs gedwongen bijna 32 miljoen euro naar het ministerie van Defensie over te maken wegens het faillissement van het RDM-onderdeel. Het departement eiste het voorschot terug dat was betaald voor de productie van het verkenningsvoertuig Fennek, waarbij RDM-onderdeel was betrokken.

De garanties van de verzekeraar staan los van de 100 miljoen euro aan garanties die het Havenbedrijf Rotterdam aan RDM heeft gegeven. De topman van het havenbedrijf, W. Scholten, moest onlangs opstappen omdat hij de garanties buiten medeweten van alle betrokken had verleend.

Overname Stork

SP Aerospace is het eerste bedrijf van Van den Nieuwenhuyzen dat sinds de val van de moedermaatschappij RDM door de curator onder de loep is genomen. Deterink stelde begin deze maand nog dat een overname van het bedrijfsonderdeel door het industriële conglomeraat Stork dichtbij was.

Als de overname doorgaat, kan Stork het samen met SP Aerospace opgezette project voortzetten voor de bouw van de NH90 helikopters. Van den Nieuwenhuizen concludeert op basis van het aanvangsverslag van de curator dat de koopsom voor de luchtvaartactiviteiten 3,2 miljoen euro bedraagt en dat 160 van 220 medewerkers opnieuw een dienstverband zal worden aangeboden.