Het is van cruciaal belang dat het Griekse parlement de hervormingen doorvoert die de schuldeisers van het land verwachten, zodat de onderhandelingen over het noodpakket deze week nog kunnen beginnen. 

Dat zegt de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos woensdag, meldt persbureau Reuters

"Het is extreem belangrijk om de benodigde hervormingen door te voeren, zodat we vrijdag kunnen beginnen met de onderhandelingen", aldus Tsakalotos voorafgaand aan het debat in het Griekse parlement over de wetsvoorstellen die moeten worden goedgekeurd.  

Het Griekse parlement stemt laat op woensdag (naar verwachting rond 23.00 uur onze tijd) voor de tweede keer sinds 12 juli over een pakket maatregelen die geldschieters eisen in ruil voor een nieuw noodkrediet. Dat bedraagt 86 miljard euro. Als het parlement akkoord gaat, kunnen de onderhandelingen over het verstrekken van de nieuwe noodkredieten serieus beginnen.

De parlementariërs moet hun goedkeuring verlenen aan verbeteringen van het rechtssysteem in wetgeving omzetten, zodat gerechtelijke procedures sneller gaan en de kosten worden beperkt. Daarnaast moet het Europese regels over het redden van banken omzetten in nationale wetgeving.

Derde noodpakket

Dat er weer een noodkrediet komt, na 240 miljard euro aan kredieten eerder, is 12 juli met Europese geldschieters afgesproken na maandenlang onderhandelen. Premier Alexis Tsipras zag uiteindelijk van zijn confrontatiekoers af, om te voorkomen dat Griekenland uit de eurozone zou worden gezet.

Hij ligt in zijn eigen links-radicale achterban onder zwaar vuur wegens die ommezwaai. Maar waarnemers schatten dat hij niet hoeft te vrezen dat het pakket woensdagavond wordt weggestemd. De belangrijkste oppositiepartijen steunen hem, net als vorige week, en dat maakt het verlies aan parlementaire steun in eigen gelederen goed.

Pijnpunten

Bovendien staan enkele erg impopulaire 'pijnpunten' niet in de woensdag voorgelegde wetgeving. Het gaat daarbij om omstreden wetswijzigingen over pensionering en over belastingvoordelen voor boeren. Dat maakt het voor de fractie van Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza) iets minder moeilijk verteerbaar.

Maar de vraagt wordt in Athene steeds luider gesteld hoe lang de links-radicale premier een minderheidsregering overeind houdt, die wordt gedoogd door de centrumrechtse oppositie. Vorige week stemde circa een kwart van de 149 Syriza-parlementariërs tegen de voorgelegde maatregelen. Het parlement telt driehonderd zetels.