Citibank heeft van de Amerikaanse autoriteiten een boete gekregen van 700 miljoen dollar (643 miljoen euro) voor het sjoemelen met creditcards.

Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.

De toezichthouder beweert dat ongeveer 7 miljoen klanten die een rekening hebben bij de Amerikaanse bank, in aanraking zijn gekomen met "misleidende marketing".

Het gaat onder andere over verkeerde kosten en vergoedingen die in rekening werden gebracht voor diensten die de klanten nooit hebben ontvangen.

Doorberekend

De Amerikaase waakhond CFPB stelt daarnaast dat een onderdeel van Citibank aan bijna 1,8 miljoen rekeningen onnodig kosten heeft doorberekend voor meerdere betalingen per dag.

Citibank heeft de kosten die het doorberekende, 14,50 dollar per rekening, benoemd als verwerkingskosten en legde daarbij niet uit dat dit eigenlijk werd betaald om de betaling sneller door te voeren, aldus de CFPB. 

De bank en haar dochterondernemingen moeten daarom nog eens twee boetes betalen van gezamenlijk 70 miljoen dollar (zo'n 64 miljoen euro).

Citibank zou het bedrag voor deze boetes al hebben gereserveerd, meldt het in een reactie. De bank stelt dat het volledig heeft meegewerkt met het onderzoek van de toezichthouders.