BRUSSEL - De vakbonden bij het koeriersbedrijf DHL vrezen de sluiting van de vestiging op de luchthaven van Brussel. Daardoor zouden bijna 10.000 directe en indirecte banen verdwijnen. De bonden roepen de regering-Verhofstadt op zo snel mogelijk een besluit te nemen over het verruimen van het aantal nachtvluchten voor DHL. Het bedrijf heeft er al mee gedreigd zonder die verruiming te verhuizen naar het Duitse Leipzig of Vatry in Noord-Frankrijk.

Dinsdag meldden de Vlaamse dagbladen Het Nieuwsblad en Het Volk dat de DHL-directie al het besluit zou hebben genomen om de vestiging in Brussel grotendeels te sluiten. Als er een overplaatsing naar Leipzig zou volgen, blijft in Brussel nog wel een 'mini-hub' of overslagplaats over. Wanneer DHL wel meer nachtvluchten mag uitvoeren, zou dit leiden tot een groei van circa 6000 banen in en rond Brussel.

Gevoelig

De uitbreiding van DHL is al enkele jaren een hete aardappel op het bord van de regering-Verhofstadt. Vorig jaar stapten de Franstalige groenen vlak voor de verkiezingen nog uit de regering, omdat Verhofstadt de routes voor nachtvluchten meer over de Belgische hoofdstad zelf wilde laten lopen. De regering staat onder zware druk van het Brussels gewest om de hoofdstad te sparen voor geluidsoverlast.

De bonden hebben inmiddels gevraagd om een spoedoverleg met de directie van het koeriersbedrijf. De directie weigert zo'n gesprek, omdat er nog geen besluit zou zijn genomen. DHL wacht eerst het standpunt van de regering af alvorens een besluit te nemen. De Belgische premier Verhofstadt riep het Brussels gewest dinsdag nog op om zich coöperatiever op te stellen. Verhofstadt wil vrijdag al knopen doorhakken.