Griekenland is begonnen aan een terugbetalingsprocedure van 6,8 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat meldt het Griekse ministerie van Financiën maandagochtend.

Griekenland voldoet maandag zijn uitstaande betalingen van in totaal 6,8 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land moest een gecombineerde betaling aan het IMF doen van ongeveer 2 miljard euro.

Gerry Rice, woordvoerder van het IMF, bevestigt maandagmiddag dat de betaling daadwerkelijk is gedaan. "Griekenland heeft daarmee geen betalingsachterstand meer. Het Fonds staat klaar om Griekenland bij te staan in al haar inspanningen om terug te keren naar een situatie van financiële stabiliteit en groei."

Overbruggingskrediet

Griekenland heeft vrijdag een overbruggingskrediet van ruim 7 miljard euro toegezegd gekregen van de Europese Unie. Het geld is afkomstig uit het EU-fonds EFSM en is gebaseerd op het volledige, nieuwe noodpakket van ruim 80 miljard euro.

Mocht Griekenland het overbruggingskrediet met een looptijd van drie maanden niet terugbetalen, dan wordt het afgetrokken van toekomstige gelden uit het noodpakket.