Volgens de Italiaanse premier Matteo Renzi is het onlangs aangekondigde plan voor belastingverlaging een ''pact met kiezers". 

Dat zei de Italiaan zondag in een radio-interview. Volgens Renzi gaat de belastingverlaging hand in hand met de noodzakelijke hervormingen.

Onder meer schrapt Renzi een gehate woningheffing. Daarnaast zei hij dat de belastingverlagingen ook de komende jaren zullen aanhouden. ''Ik stel de Italianen het volgende voor. Als de hervormingen komende jaren vorm krijgen, dan zullen we in staat zijn in de komende vijf jaar de belastingen te verlagen met 50 miljard euro", zo zei hij.

Belastingtarief

De 50 miljard euro waar Renzi op doelt, zijn inclusief de verlagingen die al sinds zijn aanstelling begin vorig jaar zijn doorgevoerd. Onder meer werd het belastingtarief voor de laagste inkomens al gewijzigd.

Renzi stelde dat onder meer het fiscale systeem en het openbaar bestuur op de schop moet om de belastingverlaging te kunnen financieren, maar gaf verder geen details.

Italië kampt met een overheidsschuld van meer dan 130 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee is de schuld, na Griekenland, het hoogst van alle eurolanden. Door het uitblijven van overtuigende maatregelen om het tekort te drukken, voldoet het land niet aan de strikte regelgeving van de Europese Unie.