De Griekse banken mogen maandag hun deuren weer openen.

Dat maakte het Griekse ministerie van Financiën zaterdag bekend. Wel blijven er diverse restricties van kracht.

Zo mogen de Grieken nog steeds maar 420 euro per week opnemen, maar dat bedrag kan wel in één keer worden gepind. De afgelopen weken gold een maximaal bedrag van 60 euro per dag. Verder is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om zomaar geld naar het buitenland over te maken.

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag de Grieken te hulp te komen door de noodsteun voor Griekse banken op te voeren. Hierdoor was al de verwachting dat de banken maandag weer open zouden kunnen.

De Griekse financiële sector zit al bijna drie weken op slot. Naast de banken is ook de aandelenbeurs in Athene nog in ieder geval tot maandag gesloten.

Overbruggingskrediet

In Brussel werd vrijdag ingestemd met een overbruggingskrediet van ruim zeven miljard euro om Griekenland voorlopig overeind te houden.

Komende weken zal de Europese Commissie met de Griekse regering in onderhandeling gaan over het volledige derde leningenprogramma voor het noodlijdende Zuid-Europese land. Een aantal Griekse ministers heeft al laten weten stevig te zullen onderhandelen over alle voorwaarden.