PostNL stapte zaterddag opnieuw naar de rechter in een poging een einde te maken aan de acties van zelfstandige pakketbezorgers. Het kort geding diende bij de rechtbank in Utrecht. Maandag volgt een uitspraak.

De stap van het postbedrijf is gericht tegen een van de belangenbehartigers van de koeriers, Celil Ören. Hij zou de stakende pakketbezorgers hebben opgeroepen om niet alleen het werk neer te leggen, maar om ook depots te blokkeren. Dat gaat PostNL te ver, liet een woordvoerder weten.

Eerder deze week stonden PostNL en de belangenbehartigers van de bezorgers ook al tegenover elkaar in de rechtszaal. Maar het bedrijf trok de zaak in toen de organisatie achter de acties afstand nam van blokkades. De partijen spraken toen af weer met elkaar te gaan praten. De acties bleven uiteindelijk wel doorgaan, maar boze koeriers hebben na dinsdag geen depots meer geblokkeerd.

Vijfde actiedag

Het is zaterdag de vijfde opeenvolgende dag dat een deel van de zelfstandige postbezorgers hun werk neerleggen. Door de staking blijft een deel van de pakketbezorging in en om de Randstad met vertragingen kampen.

Volgens een woordvoerder van het postbedrijf lijkt de ''harde kern'' van de actievoerders wel wat in aantal af te nemen. Waren er afgelopen dagen nog zeker honderd pakketbezorgers bij betrokken, nu zouden dat er rond de tachtig zijn.

De actievoerders zijn ontevreden over de afspraken die PostNL heeft gemaakt met de vakbonden over de mogelijkheid in dienst te treden bij het postbedrijf of om als zelfstandige meer te gaan verdienen. Ze vinden het aanbod van PostNL te mager.

Gesprekken 

Achter de schermen vinden inmiddels wel gesprekken plaats tussen het postbedrijf en belangenbehartigers van de bezorgers. Maar volgens belangenorganisatie SubcoPartners hebben veel koeriers er weinig vertrouwen in. Daarom vinden er ook nog steeds wilde stakingen plaats.

PostNL denkt het merendeel van de pakketten (85 procent) wel op tijd te kunnen afleveren. Zaterdagavond en zondag zal door eigen personeel hard moeten worden doorgewerkt om de achterstand in te halen. Sommige pakketjes zullen op zijn vroegst pas maandag op hun bestemming aankomen.

In totaal werken er bij PostNL meer dan 1100 ingehuurde pakketbezorgers.